Upplevelser – handelns ess i rockärmen

Digital teknik kontra dom befintliga metoderna

Den fysiska handelns kraft mot den nya eran av e-handlare!

 

Snacket om att den fysiska handeln är på väg utför har gått skarpt och frekvent den senaste tiden. Men lösningen hittar man genom att slå samman digitaliseringen med den tekniska utvecklingen för att erbjuda kunderna mer än en produkt. Det är där man hittar framtidens butik.

 

Statistiks sätt så har man sätt en trend där många fysiska butikerna över några år inte lyckas leverera dom KPI:erna som krävs för att få verksamheten lönsam. Eftersom att konkurrensen hårdnar och e-handeln har fått luft under vingarna så tvingas man desperat till att lägga sina sista resurser på utbud med ny och utökad sortiment för att locka tillbaka kunderna eller marknadsföring. Det är en sak när dom stora butikskedjorna ändrar sina butikskoncept där kapital och varumärket är starkt men för den enstaka handelsbutiken innebär det slutet som tar hårt på chefen och butikspersonalen och i många fall kunderna som ej längre hittar sina produkter.

Idag pratar man om upplevelsen och vi blir mer och mer beroende utav den. I en studie som Telia har tagit fram så säger 7 av 10 kunder att upplevelsen är en essentiell del när man besöker butikerna. Det berör alla branscher, från resor, kultur till mat och hälsa. En intressant utveckling som har tagit fart där vi strävar efter att uppnå en hög grav av upplevelseköp kontra den faktiska produkten/tjänsten som man egentligen köper.

Det finns ytterligare fascinerade data i rapporten som pekar på att 51% av de unga tror att upplevelser i butiken skulle få dem att besöka butiken oftare och även fyra av tio konsumenter uppger att de skulle besöka en butik oftare om den erbjöd en upplevelse i form av en restaurang, barnpassning eller olika typer av event, oavsett butikskategori.

Man kan säga att konsumenterna letar efter nya möjligheter i en tid då den digitala samhällsstrukturen och tekniska verktygen trummar högt. Allt detta leder i sin tur till att man sätter krav på alla företag och verksamheter för att efterleva kundens villkor. Lyckas man att erbjuda sina kunder den optimala upplevelsen vid en vistelse i en fysiskbutik så kan man också räkna med att det bidrar till att man besöker en viss butik frekvent, selekterar precis den butiken framför en annan eller väljer att ägna mer tid i butiken.

 

Nedan följer några färdiga exempel på tekniska koncept för dom fysiska butikerna att utnyttja:

  • Flexibla betallösningar, som både förkortar betalningsprocessen och där kunderna kan betala ”senare”.  Uppdatera betalningsterminaler och inför Swish.

 

  • Digitala skärmar, dvs information skyltar väl inne i butiken om priser och produkter men även riktat utåt där man visar öppettider, reklamsnutt och kanske lite fakta om butiken. Elektroniska pris etiketterar också en lösning som är lätt att implementera och justera.

 

  • App, genom att använda appar så kan man nå konsumenterna på ett smidigare sätt. Man kan både kan få privata erbjudanden som grundar sig på intressen och se köpmönster samt om man tillhandahåller gratis WIFI uppkoppling så stannar kunderna lite längre i butiken. Man ska även kunna se om butiken har varan inne i lager om inte när den beräknas komma in genom att man själv kollar upp allt i sin mobil eller via en padda i butiken.

 

  • Digitala speglar, trenden växer sig allt starkare då man som kund kan testa och visualisera sig produkten utan att ha den fysiskt i ett provrum i butiken. Äger företaget även en e-handel så förstärks hela upplevelsen som kan generera att man lägger en order i den fysiska butiken.

 

  • Heatmaps, att köra med heatmaps är en skicklig metod för att se hur problem dyker upp vid t.ex. långa köer till kassan eller hur besökarna rör sig i butiken för att förbättra kundupplevelsen. Detta är fördelaktigt när man ska bygga om i butiken eller omplacera sina varor för att få en bättre exponering.

Även om spelreglerna förändras och marknaden får ett nytt utseende gällande nya butiksformer där E-handel har kopplat ett hårt tag om utvecklingen så kommer dom fysiska butikerna att leva kvar med nya utmaningar framför sig. Det man kan se idag är hur E-handlare öppnar upp pop-up butiker som fungerar som ett showrooms för kunderna, där dom har insett att den fysiska existensen fortfarande spelar stor roll för att kunderna ska få en uppfattning om varumärket och dess tjänster. Därför så kommer butikerna fortsätta att leva vidare för att upprätthålla den dagliga tillvaron i kundernas liv men själva funktionen och utförandet kommer att omstruktureras i takt med nya digitala konsumentbeteenden och upplevelser kommer ha en betydande roll för butiksbesökarna.

Elin Allison, affärsområdesansvarig för Handel i Telias företagsaffär. ” – Butikens styrka ligger i det fysiska, att leverera en tjänst som går att se, känna och dofta, på ett sätt som digitala kanaler har svårt att göra. Vi tror framtiden ligger i hybrida butikslösningar där tekniken och digitaliseringen används för att skapa eller förstärka upplevelser kring erbjudandet.”

 

 

Ranchino Bahadin

Digital marketing specialist

Comments are closed.