Richard Nyberg – Innovatörer, inspiratör och entreprenörer

Richard, VD, Singleton Application

Richard tar varje dag som en ny möjlighet för att skapa något episkt!

 

Om man kunde sammanfatta Richard Nyberg med tre ledord så hade det varit innovatör, inspiratör och entreprenör men det hade inte räcker till. Richard är en riktig eldsjäl med fokus på att skapa tekniska lösningar för ett fungerande och hållbart digital samhälle. Med blicken mot målet och drivet i hjärtat så ger Richard allt för att lyckas i alla uppdrag han sätter sig in i.

 

Kan du berätta lite om dig själv och vad du gör?

– Jag är 42år och jobbar sedan 5år tillbaka med Singleton Applications AB. Här utvecklar vi smartphone appar till företag. Vi utvecklar även vår egna produkt, Annonsson, som bl.a. är en CMS-app för fysiska butiker som vill synas med sina produkter i digitala kanaler. Via Annonsson kan butiken göra sina produkter sökbara på sökmotorer som Google utan krav på att butiken har egen webbsida men också synas i appar med gemensamma geografiska intressen t.ex. vår centrum-app.

Vad lite om din akademiska och yrkesbakgrund?

– Jag är uppvuxen i en familj som drivit butiker främst inom blomsterbranschen. Efter gymnasiet påbörjade jag en högskoleutbildning som avbröts av militärtjänst och som aldrig påbörjades igen då jag ville ut och jobba. Jag drev en butik under 5år innan jag tog jobb som logistikansvarig på Newbody. Jobbade där i 7år innan jag bestämde mig för att följa min dröm och starta eget. Det var dock en väldigt kul resa på Newbody och ett fantastiskt fint bolag men jag ville göra något eget. Jag har alltid gillat problemlösning, affärsidéer och programmering så när det dök upp en utbildning för apputvecklare i Göteborg så avslutade jag min anställning och började studera. Under Lia-perioden skaffade jag en kund och startade Singleton Applications.

Välj tre saker i din To-DO-list som du skulle vilja bocka av inom den närmsta tiden?

– Först och främst har vi en ny funktion i centrum-appen som ska lanseras. Sedan vill jag ha ut centrum-appen till ett nytt område. Jag vill också ha in fler personer i bolaget.

Vilka personliga egenskaper har du haft mest nytta av i karriären?

– Jag tror att min envishet har varit till stor nytta. Den har fått mig att pusha vidare trots att det många gånger varit riktigt tufft och motigt. Någon gång kanske den faktiskt varit till nackdel då jag kanske borde insett att jag skulle gett upp i tid men mestadels har den varit en tillgång.

Motgångar har vi alla – hur påverkar de dig?

– Det beror på men stora motgångar kan påverka mig till att känna mig låg och deppig ett tag. Då brukar jag tycka lite synd om mig själv ett tag men efter det hittar jag oftast kraft igen och nya vägar att gå. Att starta ett företag från noll med familj och tre barn har varit och är fortfarande en utmaning. Det gäller att få ihop hela pusslet men jag har ett fantastiskt stöd hemma och en underbar familj som står ut med mig.

Du är inbjuden att hålla tal inför 20 tunga koncernchefer. Du vill att de skall få ett riktigt gott intryck av dig som affärsman. Vad skulle du tala om? (Något du kan – där du gjort skillnad).

– Jag skulle nog berätta någon form av historia. Något personligt. Då jag inte ser mig själv som en stor affärsman med ett track record att skryta med så får det bli något mer personligt som folk kan relatera till. Kanske skulle jag berätta varför jag tycker att man ska ta den rakaste vägen till målet i stället för att leta efter en bekväm och trygg väg. Jag berättade en gång inför massa studenter på IHM Business School om när jag träffade min fru. Jag gick sista året på gymnasiet och en dag fick jag syn på henne på skolgården. Det var som om hon lyste upp hela skolgården runt omkring sig och jag var helt såld. Vart jag en var såg jag henne i detta härliga ljus. Dock var jag alldeles för blyg för att bara gå fram till henne och presentera mig. Jag gjorde upp en plan om att gå ut och träffa henne på någon fest men under flera veckor såg jag henne aldrig på någon av festerna jag gick på. Till slut fick jag nog. Jag kan inte ha det så här. Så en kväll lyfte jag helt enkelt luren och ringde henne. När hon svarar presenterar jag mig och frågar henne om hon visste vem jag var? Svaret var nej! Man kan väl säga att jag där och då gjorde mitt livs grymmaste säljsamtal. På något sätt funkade det och nu 24år senare är vi fortfarande tillsammans och har en underbar familj. Ibland måste man gå den rakaste vägen för att lyckas.

Det finns många förebilder inom din bransch, vem har betytt mest och varför?

– Som apputvecklare har jag Steve Jobs som största förebild. Jag gillar hans enorma driv i att följa sin övertygelse om att förändra världen och hans insikt i att världen och samhället vi lever i inte är skapad av personer som är smartare än dig själv.

Om du skulle äga enbart en produkt i resten av ditt liv vad du skulle du välja och varför?

– Jag tror att ju fler produkter du äger desto mindre värde får varje produkt. Jag tror också att ju fler produkter man äger desto mer äger produkterna dig. Trots detta är det såklart inte lätt att bara välja en produkt men då jag hatar att frysa så skulle nog en rejäl ask med tändstickor vara bra att ha.

Hur ser du på den digitala världen? Vilka tekniker eller verktyg har gjort bäst av tryck?

– Den digitala världen är såklart helt fantastisk och utvecklingen enorm. Det är svindlande att tänka på hur mycket information man har tillgång till via sin smartphone. För mig är det definitivt iPhonen som gjort störst intryck. Jag minns fortfarande när den kom och jag tänkte att en sådan telefon måste jag ha och det känner jag inte om många produkter.

Vad tror du kommer vara den största förändringen inom dom närmsta 10–20 åren, just utvecklingsmässigt för oss människor?

– Jag tror att inom medicin kommer det att ske massor av framsteg som kommer att påverka oss människor. AI är något som kommer stort och är ett mycket spännande område.

 

Tack Richard för att din härliga energi och att du vill delge av dina genuina kunskaper och framtidsbild.

 

Ranchino Bahadin

Digital marketing specialist

Comments are closed.